Şakül Nedir

26-05-2021 13:30
Şakül Nedir

ŞAKÜL NEDİR ?

Ucunda konik şekilde bir ağırlık bağlı uzunca bir ipten oluşan düzeneğe şakül ya da çekül adı verilir. Özellikle inşaat sektöründe yaygın bir kullanım alanı bulunan şakül, dikey yüzeylerin yer küreye tam olarak dik bir doğrultuda yapılabilmesi için vazgeçilmez bir alettir.
Şakül ipi olarak adlandırılan ipin ucundaki konik ağırlık adeta bir topacı andırır ve çoğunlukla kurşun malzemeden imal edilir.

 


EN UYGUN ŞAKÜL FİYATLARINI İNCELEYİN



Teknolojinin gelişmesi, tarihin hemen hemen her döneminde kullanılan şakülleri çok fazla değiştiremese de günümüzde lazerli şaküller gibi çeşitler piyasada kolaylıkla bulunabilmektedir.
Şakül kullanımıda yapısı gibi basittir. Yüksek bir noktadan şakül ipi olarak kullanılan ip, ucundaki ağırlık sayesinde aşağı doğru bırakılır. Salınımı durduğunda şakülün kurulumu da tamamlanır. Artık kullanıma hazır, yerçekimi doğrultusunda tam olarak düz bir doğru bulunmaktadır. Özellikle inşaat sektöründe yaygın kullanılan şakül, örneğin bir duvar düz bir şekilde örülmek istendiğinde; örülecek duvarın en yüksek noktasından (genellikle tavan betonundan aşağı taban betonuna kadar) aşağı doğru sarkıtılır. Yer çekimi sebebiyle şakül ipine bağlı olan ağırlık dünyanın merkezine doğru yönelecektir. Ağırlık, bağlı olduğu ipi dikey düzlemde dosdoğru bir şekilde tutacağından, duvar tuğlaları örülürken tuğlaların aynı yönlerinin şakül ipine teğet bir şekilde konulması duvarın düz ve tam bir diklikte olmasını sağlayacaktır.

Şakül’ün bir diğer yaygın kullanım alanı da haritacılıktır. Engebeli arazilerde yapılan ölçüm işlemlerinde kullanılan silindirik yapıdaki jalonlar yardımıyla doğrultuların veya yüksekliklerin belirlenmesinde oldukça işe yarar.

Yine özellikle büyük ölçekli fabrika ve benzeri iş yerlerinde çeşitli makina veya sistemlerin (örneğin; endüstriyel bir asansörün, büyük bir makina veya cihazın yerleştirileceği ayakların) yerleştirilme işlemlerinde düşey düzlemde dikliğin sağlanabilmesi için gerekli olmaktadır.

Kullanımı çok eski tarihlere kadar uzanan şakülün duvarcı ustaları tarafından kurulan mason derneklerinin sembolü olarak kullanılması da yine bu aletin duvar ustaları ile özdeşleşmiş olmasından ileri gelmektedir.

Aslında su terazileri ile aynı işe yaramalarına rağmen şaküllerin kullanıldığı alanların daha uzun mesafeleri kapsaması ve su terazilerinin boyutlarının bu alanlara göre ufak kalması sebebiyle birbirlerinden ayrılmaktadırlar.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.