Matkap Satın Alma Rehberi

02-02-2021 14:13
Matkap Satın Alma Rehberi

Doğru matkabı bulmanız için tavsiyeler

Matkaplar, hem ev kullanıcıları hem de profesyoneller için gerekli bir alettir. Doğru matkap, delik açmak, vidaları gevşetmek veya sıkmak ve hatta malzemeleri kesip çıkarmak için kullanılabilir. Bunu, çeşitli farklı yüzeylerde ve malzemelerde kullanma becerisiyle birleştirdiğinizde, kendi kendinize çeşitli görevleri ve projeleri kolayca yapabilirsiniz.

Günümüzde çok çeşitli matkaplar mevcuttur. Sizin için hazırladığımız bu rehber matkaplar hakkında bilmeniz gereken her şeyi açıklayacak ve en iyi seçeneği seçmenize yardımcı olacaktır.

Kablolu Mu Yoksa Kablosuz Mu?

Matkap çeşitlerine bakmadan önce seçeneklerinizi daraltmak için matkabınızı kablolu mu kablosuz mu istiyorsunuz karar vermelisiniz.

Kablolu matkaplar, ağır pil takımı bulunmadığından genellikle kablosuz matkaplara göre daha hafiftir. Şebeke ile çalışan, kablolu bir matkap seçerseniz, ayrıca bir uzatma kablosu kullanmanız gerekecektir. Akülü yani kablosuz matkap ise arkanda bir uzatma kablosuna gerek kalmadan her yere götürebileceğiniz ve size daha fazla hareketlilik kazandıracak bir alettir. Ancak bu pratiklik kablosuz aletlerin genellikle kablolu muadillerinden daha pahalı olmasına sebep olmaktadır.

Akülü matkaplar artık daha verimli, yeniden şarj edilebilir Lityum-iyon pil ile çalışıyor. Bu teknoloji, pilin daha hızlı tam olarak şarj edilmesini ve daha uzun süre kullanmanızı sağlar. Ayrıca, bu pilleri aynı markanın diğer elektrikli aletleriyle birlikte kullanarak çok sayıda pil satın alma maliyetinden kurtulabilirsiniz.

Kablolu elektrikli matkaplar, watt cinsinden derecelendirilir ve temel modeller için tipik olarak 450 watt ile daha güçlü darbeli matkaplar için yaklaşık 1500 watt arasında değişir. Duvarları delmek için daha yüksek bir watt iyidir, ancak alçı levhayı delmek için daha düşük bir watt yeterli olacaktır. Genellikle ev kullanıcıları için 550 watt'lık bir matkap yeterlidir.

Akülü matkapların gücü ise volt olarak ölçülür. Voltaj değeri ne kadar yüksekse, matkap o kadar güçlüdür. Pil boyutları tipik olarak 12V ile 20V arasındadır.

Matkap Çeşitleri

Matkap ile genellikle yapmak istediğiniz ahşap ve alçıpan gibi yumuşak yüzeylerde bazen de duvarda küçük delikler açmak ise en iyi seçenek darbeli bir matkaptır. 18V pilli veya kablolu bir model için en az 550 watt olan birini işinizi görecektir.

Ancak matkaptan biraz daha fazlasını istiyorsanız, neler sunabileceklerini bilmeniz gerekir. Doğru matkabı bulabilmenize yardımcı olmak için her bir matkap türlerinin temel özelliklerini ve bunların en uygun iş alanlarınız özetledik.

Akülü Tornavidalar

Bu hafif akülü vidalama makineleri, evdeki tüm vidalama işleri için idealdir. Kablosuz oldukları için, dar alanlarda gevşek vidaları sıkmak ve paket mobilyaları hızlıca monte etmek için mükemmeldirler. Bu kullanışlı küçük elektrikli aletler, Akülü Delme Vidalama Makinalarına göre daha kullanışlı ve daha hafiftir. İleri ve geri ayarları bu aletlerin kullanımını kolaylaştırır, ancak delik açamazlar.

Akülü Delme Vidalama Makinaları

Evinizdeki küçük işlerin üstesinden gelebilecek çok yönlü bir seçenek arıyorsanız, Akülü Delme Vidalama Makinelerini keşfedin. Bu matkaplar yalnızca ahşap ve metale delik açmakla kalmaz, aynı zamanda vidalama görevi de görür yani farklı tornavida uçları kullanarak vidaları gevşetip sıkabilecekleri anlamına gelir. Akülü Delme Vidalama Makinaları, rafları asmak, resimleri asmak ve paket mobilyaları monte etmek için idealdir.

Darbeli Matkaplar

Darbeli matkaplar, bir Akülü Delme Vidalama Makinası ile aynı özellikleri sunar, ancak ek darbe özelliği ile beton ve duvarcılık gibi sert yüzeyleri delmek için uygun güçlü bir seçenektir. Darbeli matkap, rafları yerleştirmekten olukları yerinde sabitlemeye kadar evdeki daha ağır işler için mükemmeldir. Birden fazla tork ayarı, RPM'yi düşük tutarken gücü ayarlamanıza izin verir, böylece sert malzemelerin yüzeyine verilen hasarı sınırlarken yüksek güç sağlar. Darbeli matkaplarda ters vidalama işlevi yoktur.

Darbeli Somun Makineleri

Darbeli somun makineleri, öncelikle tekrarlayan veya daha büyük vidalama projeleri için ağır hizmet tipi bir tornavidadır. Zor işlerin çoğunu sizin için yaparak bileğinizdeki etkiyi azaltmaya yardımcı olan bir darbe mekanizması kullanır. Yüksek tork kapasitesi sayesinde cıvata başlarını ve somunları sıkmada etkilidirler. Darbeli Somun Makineleri, bir Akülü Delme Vidalama Makinasınakıyasla biraz daha kompakt ve hafiftir.

Kırıcılar Ve Yıkım Matkapları

Darbeli matkaplarla aynı özelliklere sahiptir, ancak çekiç hareketi bir SDS işlevi (genellikle Yivli Tahrik Sistemi olarak adlandırılır) ile geliştirilmiştir. Matkap ucunu ileri doğru ateşleyen ve geri çeken bir piston, bu matkaplar üzerindeki çekiç hareketini çalıştırır. Beton, asfalt, tuğla ve blok gibi sert malzemeleri kırmak için tasarlanmıştır. Kırıcılar ve yıkım matkapları yüzeye daha güçlü darbeler verir ve ayrıca duvarda kanalların kesilmesi ve fayansların çıkarılması için kullanılabilir.

 

Matkap Özellikleri

Derinlik dayanağı: Matkabın yan tarafına takılarak, delinmekte olan deliğin istenen derinliği aşmamasını sağlamak için bir derinlik dayanağı ayarlanabilir. Bu özellik ayrıca birden fazla delik açarken size tutarlı bir derinlik sağlayabilir.

Tetikle etkinleştirilen LED:Özellikle karanlık koşullarda sahip olunması gereken kullanışlı bir özellik, hız tetiği çekildiğinde otomatik olarak yanan, tetikle etkinleştirilen bir LED ışığıdır.

Yardımcı tutamak: Yardımcı bir tutamak, delme sırasında hem güvenliği hem de doğruluğu artırır. Ekstra tutamak matkabın sol veya sağ tarafına yerleştirilebilir ve yalnızca tabanca tutacağı kullanmaya kıyasla kullanıcının gücü ve kontrolünü artırmaya yardımcı olur.

İleri ve geri işlevi: Matkap ucunu veya tornavida ucunu ileri ve geri döndürmenize olanak tanır. Matkabın yan tarafındaki ileri / geri düğmesini itmeniz yeterlidir. Ters mod, delik açıldıktan sonra matkap ucunu geri alırken de kullanışlıdır.

Anahtarsız mandren: Mandren, matkabın ön tarafındadır ve matkap ucunu veya vida ucunu tutar. Anahtarsız mandren, ek aletlere ihtiyaç duymadan uçları hızlı ve kolay bir şekilde değiştirebileceğiniz anlamına gelir.

 

Matkap Özellikleri 

 

Tork kontrolü / değişken kavrama ayarı: Tork seçme halkası, torku, direncin üstesinden gelmek için gereken bükme kuvvetini ayarlama ve doğru derinliğe vidalama yeteneği sağlar. Çok fazla tork seçilirse, vida çok derin sürülebilir. Fazla güç ayrıca kontrol ve hassasiyet kaybına neden olarak çalışma yüzeyine zarar verebilir.

Dişliler: Birden fazla dişliye sahip matkaplar, farklı hız aralıkları seçmenize izin verir. Matkap tek dişli bir matkapsa, hız kontrol tetiği ile hızı kontrol edebilirsiniz. Vites kontrol anahtarı genellikle matkabın üstünde bulunur.

Entegre kemer klipsi: Matkaba takılı entegre kemer klipsi ile ellerinizi hızlı ve kolay bir şekilde serbest bırakın.

Hız: Dakika başına devir (RPM) cinsinden ölçülür. 'Yüksüz hız' olarak da bilinen bu, matkabınızın ne kadar hızlı döndüğünü gösterir. Bu sayı, matkap yüklü değilken ve delme olmadığında maksimum hız olarak gösterilir. Bazı matkaplar, aletin hızını (diğer adıyla değişken hız) değiştirmenize izin verir ve torkta olduğu gibi, yaptığınız malzeme veya göreve bağlı olarak bunu yapmalısınız. Düşük hız, vidaları çakmak veya ahşap gibi daha yumuşak malzemelerde delik açmak için idealdir, oysa daha yüksek hız, taş gibi daha sert malzemeleri delmek için daha iyidir.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.