8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü

07-03-2022 16:33
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü
Tüm dünyada her yıl kutlanan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün önemi çok büyüktür. Dünya Kadınlar Günü tam adıyla 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak bilinir. Bugün tüm dünya kadınların hayatın sosyal, kültürel, siyasal, iş dünyası gibi hemen her alanında var olabilmelerine vurgu yapması amacıyla kutlanır.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nasıl ortaya çıktı?

8 Mart 1857 tarihinde Amerika Birleşik Devleti’nin New York şehrinde kırk bin kadar dokuma işçisinin daha insancıl şartlarda çalışabilmek için grev yapmasıyla bugünün temelleri de atılmış oldu. Grevin ileriki dakikalarında polisler işçi kadınlara saldırı gerçekleştirdi. Fabrikada kilitli olan kadınlar barikatları aşamayınca çıkan yangında, yangın yerinde can verdiler. Kayıp sayısı oldukça fazlaydı. 129 kadın işçi hayatını kaybetmişti. Bu elim olaydan sonra cenaze törenleri binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.

1910 yılının Ağustos ayında Danimark-Koprnhang’da düzenlenen kadınlar toplantısında Almanya Sosyal Demokrat liderlerinden olan Clara Zetkin bu konuyla ilgili fikrini paylaştı. Zetkin’in önerisi 8 Mart’ın "Internationaler Frauteng” yani Dünya Kadınlar Günü olarak anılması ve kutlanmasıydı. Diğer üyelerin de kabul etmesiyle birlikte, oy birliği sağlandı. İkinci Dünya Savaşının devam ettiği bazı ülkelerde, 8 Mart Dünya Emekçiler Günü kutlamaları yasaklandı. Amerika Birleşik Devletleri’nde 1960’ların sonlarına doğru anılmaya başlandı ve daha fazla gündeme gelmeye başladı. 16 Aralık 1977 tarihinde ise 8 Mart’ın "Dünya Kadınlar Günü” olarak kutlanması Amerika Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul görmüştür.

Ülkemizde ise; 1921 yılında 8 Mart ilk kez Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmaya başlamıştır. 1975 yılında ise daha coşkulu ve güçlü bir şekilde sadece kapalı mekânlarda değil, açık havada da kutlanmaya başlanmıştır. Bu süreç 12 Eylül 1980 darbesine kadar devam etmiştir. Darbe her konuda olduğu gibi bu konuda da etkisini göstermiştir. Darbeden sonra dört yıl kadar kutlama gerçekleştirilemedi. 1984’ten bu yana ise kutlamalar devam etmektedir.
Bugünün anlam ve öneminin Al Nalburiye Ailesi olarak farkındayız. Kadının elinin değdiği her şeyi iyileştirdiğini ve güçlendirdiğini biliyoruz. Emekçi kadınlarımızın sonuna kadar destekçisiyiz.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününüz Kutlu Olsun!
 
 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.