Siz de ruhunda ziraatçı barındıranlardan mısınız? Belki de kendinize ait bir alanınız var ve değerlendirmek istiyorsunuz. Bahçenizi rengarenk çiçeklerle süslemek istiyorsanız yahut kendi ürettiğiniz sebzelerle güne başlamak istiyorsanız, bir hobi bahçesi kurmak tam size göre. Tabi bunun için öncelikli adımınız, ne tür bir bahçe kurmak istediğinize kara vermek olmalıdır.
1) Karar Verin
Nasıl bir bahçe düşlüyorsunuz? İleride gölgesinde oturabileceğiniz bir ağaç bahçesi mi, evinizi çok daha güzel gösterebilecek rengarenk bir çiçek bahçesi mi, kendi mahsulünüzü kendiniz üretebileceğiniz bir sebze bahçesi mi? Zaten nasıl bir bahçe kuracağım belli diyorsanız, direkt ikinci maddeye bakabilirsiniz.
2) Lokasyon Belirleyin
Kendinize uygun bir alan belirlemek için önceliğiniz güneşli alanları gözetmek olmalıdır. Çoğu bitki ve hemen hemen tüm sebzeler günde ortalama 6-8 saat güneşe ihtiyaç duyar. Ancak, eğrelti otu gibi gölgeyi seven bitkiler de yetiştirmek mümkün. Bunun için fidenizi yahut tohumunuzu alacağınız yere mutlaka danışmanızı öneririz. Bu doğrultuda yetiştirmeyi düşündüğünüz canlıya özel olarak, imkânlarınız dahilinde bir alan belirlemeniz daha doğru olacaktır. Güneş ışığı dışında, eğer imkânınız var ise daha düz bir alan tercih etmenizi öneririz. Eğimli alanlar hem uğraş açısından daha yorucu olacaktır hem de sulama konusunda basınca ihtiyaç duymanızı gerektirebilir. Her ne kadar alanınız çok büyük olmasa da ufak bir sulama sistemi kurmak istediğinizde eğim, maliyeti de arttıracaktır.
3) İşe Başlamadan Evvel Temizlik Yapın
Ekim yapmak istediğiniz alanı, var ise yaprak, taş, yabancı ot gibi maddelerden temizlemenizde yarar var. Yaprak ve taşlar çalışmanızı engelleyebileceği gibi yabancı otların zararı bu kadarla da kalmaz. Ekimden sonra, hem bitkinize verdiğiniz besinlere ortak olma ihtimali artar hem de ileride bitkilerinize zarar verme ihtimali olur.
4) Toprağın Besin İçeriğini Dikkate Alın
Dikeceğiniz bitkiden verim alabilmeniz, toprağınızın verimiyle doğrudan ilgilidir. Toprağınızın aşırı nemli, zayıf, çok asitli veya alkali olmaması önemlidir. Eğer biraz daha önem veriyorsanız toprağınızın analizini yaptırabilir buna göre ilave yapabilirsiniz. Ücret karşılığında toprak analizi yapan laboratuvarlar mevcut. Bunun dışında kendiniz de direkt organik madde ekleyebilirsiniz.
5) Toprağınızı İşleyin
Ekimden önce muhakkak işleme yapmanız gerekmektedir. Bu hem toprağınızın hava alması hem de köklerin besin elementlerine daha kolay ulaşması için atlanmaması gereken bir aşamadır. Bu aşama için ilkel ya da motorlu tırpanlar kullanabilirsiniz. Bu işlemden sonra toprağın üstünde çok fazla gezinmemeye çalışın. Toprağınızı tekrar sıkıştırmamak için geçici tahta parçaları kullanabilirsiniz.
6) Bitki Tercihi
Zaten en başında bahçe tercihimizi belirlemiştik. Buna uygun olarak bitkilerinizi belirleyin. Tohum olarak mı, fide olarak mı alacağınıza karar verin. Ve satın alırken mutlaka tohumcunuza danışın.
7) Dikimi Gerçekleştirin
Eğer kış bitkileri dikecekseniz sonbahar veya kış sonunda ekim yapabilirsiniz. Sıcağı seven bitkiler için ise mutlaka bölgenizde don tehlikesi kalkana kadar beklemelisiniz.
Tohum halinde ekeceğiniz bitki için mutlaka ekim zamanı, derinliği ve aralığı hakkında bilgi sahibi olmalısınız.
Daha kolay bir ekim yapmak istiyorsanız, bitkilerinizi fide halinde almak daha mantıklı gelecektir. Fidelerin kalıbına göre açtığınız çukurlara, direkt oturtarak kolay ekim yapabilirsiniz. Ve mutlaka can suyunu vermeyi unutmayın.
8) Sulama Zamanını Önemseyin
Her bitkinin belirli bir sulama aralığı vardır. Ekimini gerçekleştirdiğiniz bitkiye göre bu bilgiyi öğrenmek çok önemli. Buharlaşmayı en aza indirgemek içinse sulama saatlerini sabahın erken zamanlarında tercih etmek önemli bir husustur. Eğer su ihtiyacınız bir kuyudan temin edecekseniz bir
dalgıç pompa edinmeniz gerekir. Eğer eksi bir koddan temini yapılacaksa
santrifüj pompaya ihtiyacınız olacaktır. Bu ve benzeri ürünleri temin edebilmek için al.com.tr’ye göz atmanız yeterli.
9) Bahçenizin Korumasını İhmal Etmeyin
Bahçenizin kurulumunu gerçekleştirdikten sonra bakımını da ihmal etmemeniz gerekir. Bunun için arada sırada
çapa yapmanız gerekmektedir. Bu işlemi
kürek ile yapabilirsiniz. Hem toprağınızın hava alması hem de yabancı otların temizliği için çok önemli bir aşamadır.
10) Bakımınızı Aksatmayın
Büyümesine izin vermeden yabani otları mutlaka temizleyin. Eğer zararlı böcekleriniz varsa ilaçlama pompaları aracılığıyla ilaçlama yapın. Bitkilerinizin sulamasını ihmal etmeyin. Eğer sebze ya da meyve bahçesi kurduysanız haşatınızı bekletmeden yapmaya çalışın. Uzun bitkileriniz varsa bir kafes, kazık veya ip yardımıyla destekleyin. Gübre ihtiyacınız olursa aksatmayın.